feng-šui

Feng šui uređenje kuće

Feng Šui predstavlja moć prirode i energiju velikog magnetnog polja univerzuma.

Feng (vetar) predstavlja vazduh i energetsko polje, a Šui (voda) predstavlja tok i promenu.

Ova teorija proučava mikromaterijale ( vazduh, vodu i tlo) i makro okruženje (nebo i zemlju) koji su vitalni za ljudski opstanak i razvoj. Glavna ideja Feng Šuija je upravo harmonija između čoveka i prirode.

Osnove Feng Šuija

Pravila ove kineske filozofije se mogu upotrebiti u mnogim sferama u životu, ali najčešće joj se okrećemo kada je u pitanju naš dom.

Naravno, dok sam studirala, Feng mi i nije bio mnogo bitan, ali kada gradimo svoj dom po meri i ukusu koji vama najviše odgovora, onda definitivno gledamo da sve bude pod pravim uglom, aurom i srećnom zvezdom.

Napisaću nekoliko pravila kojih sam se ja pridržavala prilikom Feng šui uređenja svog doma, ali ukoliko vi želite da sredite neki drugi segment, slobodno guglajte, istražujte, ova teorija je veoma zanimljiva i široka, nepresušni izvor.

Pustite prirodno svetlo u svoj dom

Ne bi trebalo da nas iznenađuje činjenica da nas prirodna svetlost čini vedrijim i raspoloženijim. U nekoliko navrata sam na internetu pročitala da su ogledala u Feng šuiju jedna vrsta aspirina, da se stavljaju gde god, u veličini i količini koja nas čini srećnim.

Ogledala su odlično rešenje ukoliko želite da proširite prostor i unesete još svetla.

Kada okačite ogledalo, obratite pažnju da ili dodatno reflektuje svetlost ili da u odrazu vidite vaš omiljeni deo prostorije.

Držite vrata od toaleta zatvorenim

Mnogo ljudi je zabrinuto kada je u pitanju kupatilo i Feng Šui teorija. Ovo pravilo mi je bilo pomalo neozbiljno, ali iskrena da budem, moja vrata od kupatila su uvek zatvorena. Da li je to podsvesno ili ne, nisam sigurna.

Feng šui kaže da voda u toaletu odlazi, a ako uzmemo u obzir da voda označava bogatstvo, sigurno ne želimo da „pustimo novac niz vodu“. Upravo iz tih razloga poštovaoci ove teorije svoju dasku za wc šolju drže spuštenom i vrata uvek zatvorena.

Pozicija kreveta u sobi

U Feng šuiju se koristi tzv. „komandni položaj“ kako bi se pronašlo mesto za važan nameštaj u kući.

Kako je krevet najvažniji komad nameštaja (bar u mom domu), jer dosta vremena provodimo spavajući ili ležeći. Da bi krevet bio u „komandnom položaju“ potrebno je da krevet postavite tako da budete okrenuti ka vratima dok ležite. Ukoliko niste u mogućnosti da ga tako postavite pokušajte da pronađete idealno mesto za ogledalo koje će vam dati pogled na vrata dok ležite u krevetu. Najbolja ogledala za to su samostojeća, jer se lako okreću i postavljaju.

Biljke u Feng šuiju

Ja volim da sobne biljke, a Feng šui kaže da one unose pozitivnu energiju u dom.

Kod Feng šuija je bitno da odredite dobro mesto gde ćete držati kućnu biljku, na primer  bambus ili fikus se preporučuju.

Biljke u domu predstavljaju drvo, element koji je bitan za Feng šui.

Sobne biljke su feng šui lek i doprinose širenju dobre energije u domu.

Volite biljke i negujte ih.

Ovo su bili Feng šui saveti koje ja praktikujem. Koristite li vi feng šui?