Sama posle tridesete

Kad pročitate ovaj naslov, verovatno osetite sažaljenje, tugu i pomislite: Srećom imam više od trideset godina i nisam sama…

I to je ok. Naše društvo često kritikuje žene koje posle tridesete godine života ostanu same. Često čujem reči kojima se opisuju ovakve osobe, a to su usedelica, nesrećnica, udavača, itd.

Ipak, drage dame ako imate više od trideset godina i još uvek niste našle pravog životnog saputnika, ne očajavajte. Navešću vam neke prednosti kad imate 30+ i nemate partnera.

Možeš sve sama

Poznajem pojedince koji ne mogu samostalno da se pojave na nekom događaju ili izlasku sa društvom. Za svaki izlazak iz kuće im treba partner.

Kada ste sami u 30-im, verovatno ćete se u društvu osećati kao slepo crevo, jer mnogi od vaših prijatelja su se venčali i osnovali porodice, a vi se družite sa njima. Dakle, budite srećne što ste izašle same sa svojim prijateljima jer kad se vrtite kući blago opijene nećete imati kome da se pravdate što ste malo više popile ili što ste nešto nepromišljeno rekle.

Za sve druge stvari u životu ste ogdovorni upravo vi i sve što radite morate same!

To je dobra priprema za pronalaženje životnog partnera a ovo iskustvo koje ste stekle pre njega, nateraće vas da i u braku radite dosta stvari samostalno. A pre braka, uživajte u izlascima sa društvom.

Novi prijatelji

Nakon 30-e upoznajete nove prijatelje, prijatelje koji su slični vašim interesovanjima.

Prijatelji koje steknete u 20-im su slučajni prijatelji, upoznali ste se na faksu ili u školi, zajedno započeli poslovnu karijeru itd. Kad ti prijatelji osnuju svoje porodice, počećete retko sa njima da se viđate a neke ćete vremenom izgubiti. Ako ste same posle 30-e, imaćete više vremena za sklapanje novih prijateljstava, a možda se iz jednog rodi i ljubav 🙂

Prilika za građenje karijere

Da biste izgradile uspešnu i dobru poslovnu karijeru, treba dosta da se žrtvujete. Najveća žrtva je vaše vreme. Žene posle tridesete koje nemaju partnera ni decu to mogu.

Vaš ugled u poslovnom svetu će vas spojiti sa mnogim uspešnim poslovnim ljudima iz vaše sfere interesovanja, a neki uspešan dasa upravo čeka vas.

Živite svoj život onako kako želite

Nedavno sam pozvala prijateljicu na svirku benda jednog prijatelja u Senti, nadajući se da će mi ona praviti društvo kao što je to činila pre udaje i da ćemo se ludo provesti zajedno na svirci i vikendu u Senti. Moje oduševljenje je naglo splasnulo nakon njene izjave: „Sledeći put me obavesti ranije jer moram da nađem nekog ko će mi čuvati dete ako muž ne može“.

Možda vreme koje provodimo sa decom i mužem izgleda simpatično, ali kad si sam posle tridesete možeš iskoristiti sve last minute ponude i otići na sve svirke ili putovanja na koje te neko pozove.

Slododa, sloboda, sloboda

Luksuz je buditi se svakog jutra i shvatiti da ćete dan provesti onako želite. Naravno, možda ćete imati kancelarijski posao koji vam ne dozvoljava da upražnjavate apsolutnu slobodu, ali ono što se dešava izvan toga, jeste vaše slodono vreme. Nakon posla možete otići u teretanu, pročitati knjigu, popiti bocu vina sa prijateljem, otići na sastanak – šta god želite. Jednom kada imate porodicu, ova sloboda postaje daleka uspomena. Uživajte u svakom trenutku, jer ćete se jednog dana osvrnuti na vreme slodobe i pitati se na šta ste se žalile.

Možete se preseliti i u drugu zemlju

Ako vam se ukaže dobra poslovna prilika da se preselite u drugu državu, pre ćete tu priliku iskoristiti ako ste same nego ako imate porodicu.

A u toj drugoj zemlji vas čekaju nove prilike.

Neke stvari možete da uradite samo ako imate slodobu i ako ste samostalne. Iskoristite to dok traje!