Zamaraju li i vas reklame dok gledate nešto na Youtube-u?

Sećate li se kad je internet bio mesto na kojem si mogla da pretražuješ određeni sadržaj, a da ne budeš bombardovana reklamama i informacijama koje te apsolutno ne interesuju?!

YouTube je bio oaza mira što se toga tiče, sadržaj je mogao neometano da se gleda ili sluša, ali u poslednje vreme ekspanzijom i korišćenjem svih mogućih uglova interneta za reklamu, više nisam sigurna u to.

Ako je sadržaj koji gledam dovoljno dobar, posećen, moram da budem spremna na to da će mi gledanje istog biti prekinuto nekoliko puta nezavisno od toga koliko sam sadržaj traje.

Sada, kada su postali mnogo veštiji u prikupljanju podataka, reklame koje nam se serviraju su bliže našim interesovanjima nego inače, ali to i dalje ne znači da ne želim da pratim sadržaj koji me interesuje u miru.

Prilično je iritantno čuti reklamu kod videa koje na primer ne treba prekidati.

Moja drugarica svojoj bebi pušta zvuk fena za kosu kako bi se beba smirila i zaspala. Delovalo mi je suludo u početku, ali bebu to stvarno opusti, nebitno da li želi da spava ili oseća neku nelagodu, pa joj je zvuk potreban da bi je smirio. I tako bebac taman utone u san, nakon nekoliko minuta tog ustaljenog zvuka začuje se vriska reklame za mobilnu telefoniju.

Skači sa stolice uzimaj telefon, utišavaj ili prekidaj reklamu (koju u većini slučajeva naravno ne možete da preskočite), sve to bude uzalud kada je beba već probuđena drekom koju nije očekivala i ne nastavlja da spava, nego je spremna za nove pobede. Prilično sam sigurna da je ta reklama samo odmogla oglašivaču, jer je mlada mama prilično besna zbog upada i ne planira to da zaboravi u skorije vreme.

Jedan video nekad sadrži i do pet reklama, neke su poduže i predstavljaju mini filmove koji traju i po 10 minuta. Ako sam u nekom poslu i pustila sam sebi video sadržaj da ide u pozadini dok radim, primorana sam da ostavim sve, dođem do kompjutera ili telefona kako bih isključila reklamu ili promo film koji ne nameravam da slušam toliko dugo.

Sada kad je YouTube uveo pretplatu, (koju i dalje nisam uplatila) postoji mogućnost bega od reklama, za naravno 10 dolara mesečno. Pre uplate daju nam mogućnost korišćenja YouTube premium kanala jedan mesec besplatno.

Moram da priznam da je potpuno neprirodno uključiti neki video i ne štrecati se da će nešto uskoro da prekine gledanje. Pored odsustva reklama, odlična stvar mi je što sadržaj može da se gleda i kada niste konektovani, odnosno niste na internetu. Često mi se dešava da mobilni internet potrošim brzinom svetlosti, pa ukoliko krećem negde, a nisam jedna od osoba koje imaju prebačenu muziku u mobilnom telefonu, prija mi da mogu da slušam muziku bez konekcije.

Možda na kraju uplatim pretplatu, kao jedini spas od zamornih oglašivača od kojih danas retko gde možeš da pobegneš.

Da li i vas drage dame nerviraju reklame na YouTube-u i koliko ga uopšte koristite u toku dana?