hashtag

NJ.K.V. Hashtag

Ne znam koliko ste upoznati sa istorijom haštega?

Ja kao dugogodišnja tviterašica upućena sam u prvu pojavu te sada već veoma bitne tarabe sa određenim pojmom pored nje.

Hašteg je naime nastao na Tvitetu. Prvi put je korišćen 2007. godine kako bi se grupisali tvitovi vezani za požare u Kaliforniji i upalilo je.

Grupa ljudi je zbog te male # mogla iz prve ruke da čita novosti o požarima bez opterećenja da mora skroluje tvitove koji nisu u vezi sa tim.

Nakon toga sve je istorija, hašteg se proširuje na ostale mreže Instagram, Pintereset i druge, dok na Fejsbuku ne pronalazi svoj put, bar što se mene tiče.

Zašto je hašteg toliko bitan, objasniću u ovom tekstu.

Grupiši i povećaj posećenost

Rekla sam vam na početku koja je uloga kralja haštega, da grupiše određene postove. To mi znatno olakšava život, verovatno i vama. Ako želim da vidim slike određene frizure na Instagramu, pokušaću da je nađem pomoću tog haštega.

Ključne reči koje podižu tekstove, slike i određena razmišljanja su danas ključ u poslovanju. Niste na internetu? Verujte mi ne postojite. Možete posao obavljati prvoklasno, ali ako ne znate da ga prikažete online, ko će da vam veruje.

Skoro sam bila na jednoj radionici za preduzetništvo, većina devojaka je bila iz manjih okolnih mesta i bledo su me gledale kad sam govorila da će uspeh mog posla zavisiti isključivo od moje online strategije, odnosno SEO i haštegova. One smatraju da je ipak lična preporuka bitnija. Jeste, ako želiš da posluješ lokalno, a ne globalno.

Ako se bavite prodajom torti, istražićete popularne haštegove koji se vezuju isključivo za to. Koji je to hašteg koji će vaše torte i kolače staviti na mapu, ne samo u vašem mestu, nego u celoj zemlji.

Najbolji primer je ručni rad, nakit npr. to je i moj posao, konkurencija je velika, pored reklamiranja moram izgraditi brend osmisliti svoj hašteg. On je bitan u povezivanju sa novim klijentima, onima koji ne znaju za moj posao, a prate scenu ručno pravljenog nakita.

Hašteg može povećati posećenost profila, pogotovo u početku kada je budžet za reklamiranje nešto manji nego što će biti kada posao krene.

Na kraju te radionice ubedila sam žene da sednu i proguglaju koji su to haštegovi bitni za njihovo pojedinačno poslovanje, jer mi danas živimo na društvenim mrežama. Prvo što ujutru uradim kad ustanem posle proveravanja mejla, jeste provera Instagrama i Fejbuka, sa malom fotkom kafe sa haštegom #dobrojutro.

Hašteg se toliko implementirao u naše živote i ne vidim mogućnost njegovog skorog povlačenja, prema tome svi oni koji nisu upoznati sa njegovom moći, trebali bi što pre da se upoznaju.

Hašteg može promeniti kurs vašeg posla, mog jeste sigurno i mislim da mi je dugogodišnje sedenje na Tviteru ipak pomoglo da uvidim značaj te sada već prebitne tarabe #.

Nedavno sam pročitala zanimljiv tekst #Hashtag na Instagramu treba da radi za vas  koji vam toplo preporučujem da pročitate.

A vi, drage devojke? Da li vi mudro koristite hašteg ili samo lupate nebitne tarabe na svojim postovima?