work-and-travel-amerika

Putujte i učite, što da ne?!

Putovanja, neprestano učenje i razvijanje mi je uvek izgledalo kao sjajan način da provedem život na ovoj planeti.  Bilo gde da otputujete imate priliku da upoznate nove običaje, nove ljude, ali i jezik.

Oduvek sam želela da otputujem i radim, odnosno učim veštine koje ću posle moći da iskoristim. Po završetku gimnazije, tu želju sam i ostvarila. Otputovala sam u Ameriku preko Work and Travel programa i nakon 3 meseca rada tamo, jedan mesec sam iskoristila za putovanja po Americi.

Moje radno iskustvo je bilo fanatasično i zbog toga želim da ga podelim sa vama jer se među vama krije sigurno neko ko se razmišlja da li da napravi sličnu promenu u svom životu dok mladost još uvek traje.

Dakle, pre odlaska u Ameriku, odlučila sam da sednem i pretražim internet sve dok ne dobijem potrebne informacije o tome kako da se otisnem u svet da ga upoznam i učim. Odmah da znate da na internetu ima previše informacija i kada to kažem, ne šalim se.

Dajte sebi vremena da ih sve isprocesuirate i jednostavno odbacite višak. Naravno, dosta tekstova i saveta uzimajte sa rezervom, zovite razne agencije dok ne odlučite s kojom ćete pregovarati o svojim opcijama za zaposlenje ili stručnu praksu.

Nakon opširne pretrage i istraživanja pronašla sam nekoliko odličnih Work&Travel programa vezanih za Ameriku. Interesovali su me poslovi vezani za to područje i turističku poslovnu branšu, jer mi je oduvek bila želja da vidim Njujork, pa sam tako i odabrala na ono što će se na kraju ispostaviti kao moje prvo ozbiljnije radno iskustvo.

Pronašla sam odličan posao u jednom hotelskom kompleksu na Rod Ajslendu, u Americi. Dočekana sam veoma srdačno, odmah na aerodromu, sve se veoma brzo dešavalo, pa nisam imala vremena da odmah sve procesuiram, ali od prvog momenta sam se osećala kao kod svoje kuće.

Radila sam u dve smene i imala sam dva slobodna dana u toku nedelje. Glavni posao mi je bila komunikacija sa gostima i pomoć u restoranu. Radila sam u restoranu hotela, ali i na front desku. Bila sam pomoćnik u kuhinji i komunicirala sa ostalim osobljem hotela. Ono što je najbitnije, imala sam dovoljno vremena da se posle posla odmorim, ali i da istražujem grad u koji sam došla.

Rod Ajslend je prelep, grad koji ima dušu, u njemu žive veoma ljubazni i prijateljski nastrojeni ljudi. Usavršila sam engleski jezik, naučila da spremim nekoliko dobrih američkih jela, ali sam i upoznala odlične ljude sa kojima sam i dalje u kontaktu.

Plata mi je bila sasvim dovoljna, otprilike 1500 dolara. Stan zajedno sa komunalijama i internetom nije prelazio 500 dolara, ostajalo mi je 1000 dolara za sve ostale potrebe. Uglavnom sam čuvala novac, jer sam želela da ostavim mogućnost trošenja za kasnije pri obilasku drugih američkih gradova.

Tri radna meseca su prošla veoma brzo i došao je četvrti mesec koji sam iskoristila za putovanja po Americi.

Znam da ima mnogo vas koji se kolebate i tražite razloge zašto to nije pravi izbor za vas, ali verujte mi da jeste. Samostalnijji se vraćate kući, sa stečenim znanjima, šakom novih prijatelja i pregrštom doživotnih uspomena.

Ako ste student iskoristite ovakvu priliku koja vam se sad pruža jer posle će biti kasno, a uspomene koje ste poneli sa sobom iz Amrike će vas pratiti celog života.

Nema ništa lepše kad ste mladi i tu mladost pametno „potrošite“.