izvajan stomak

Teretana ili dijeta, dilema je sad

O važnosti zdrave i uravnotežene ishrane znamo mnogo. Toliko je mnogo dijeta koje smo sigurno svi nekada probali – bez šećera i sa zaslađivačima, bez hleba i sa integralnim hlebom, sa uljima i bez masti, sa dva i sa šest obroka. Osim što vodimo računa o tome šta jedemo, moramo i da treniramo. Tri puta nedeljno je standard, oni izdržljiviji i svakog dana, a moj maksimum kardio aktivnosti je brzi hod na pokretnoj traci svakog drugog dana. Nekad prevarim svoju dijetu, a nekad preskočim trening. Ali uvek sam se držala pravila da jedno bez drugog ne može ako želim da postignem izgled koji želim. Sve dok skoro nisam počela da primenjujem novo pravilo o kome sam čitala.

Priznajem – uvek bih radije više trenirala ako bi to značilo da smem da se opustim po pitanju hrane. Kada bi čokolada ili pica mogle da se neutrališu sa dodatnih sat vremena u teretani, pristala bih na to. Zapravo je matematički to i moguće ako uzmemo u obzir kalorijsku vrednost namirnica i njihovu potrošnju kroz fizičku aktivnost. Ali ja bih želela da vam prenesem svoje, pomalo drugačije, iskustvo.

čučnjevi

Kako sam uvek išla matematikom „koliko kalorija uneseš, moraš i da potrošiš“ da bi smanjila ili održala kilažu, često sam bila iznenađena kad su mi rezultati izostajali. Iako se nekad vaga i smiluje da vrati koju brojku unazad, kad se pogledam u ogledalo ne uočavam nikakvu posebnu promenu. Dosta sam istraživala i naišla na jednostavnu proporciju koja mi je dala odlične rezultate.

Radi se o odnosu ishrane i treninga. Zar niste i vi mislili da ćete, ako se dobro preznojite i uradite stotinu trbušnjaka, konačno imati te divne pločice i izvajan struk?

Zapravo, provođenje neumerene količine vremena u teretani nije ono što će vam garantovati uspeh u tome. Ono u čemu se krije tajna divno oblikovanog tela i dobre raspodele masnoća je 80:20. Da pojasnim, 80% truda čini ISHRANA, a 20% TRENING. Ili kako često vole da definišu ovaj odnos – „trbušnjaci se prave u kuhinji“. Meni je ova računica bila otkrovenje! Odlučila sam da probam!

ravan stomak

Uz odabir adekvatnog programa ishrane (ja sam išla na smanjeni unos ugljenih hidrata, povećan unos zdravih masti i proteina) i umerene treninge (3x nedeljno), bila sam više nego iznenađena! Moje telo se preoblikovalo, i imam osećaj kao da konačno nosim svaki centimetar tamo gde mu je mesto. Ono što je iznenađujuće je što vaga odbija poslušnost i, iako izgledam kao da sam izgubila dosta na kilaži, ona pokazuje minimalnu promenu. Svakako mi to uopšte sada nije važno, i konačno shvatam kada kažu da je važnije ono što vidiš i kako se osećaš od nekog broja.

Svi smo različiti i različite stvari nam pomažu. Preporuka koju vam dajem je meni bila od pomoći, ne samo u pogledu izgleda kojim sam zadovoljna, već najviše osećaja koji imam – osećam pun potencijal svog tela i ogromnu poletnost i snagu.

Važno mi je da kažem da odnos 80:20 ne znači da je fizička aktivnost nebitna. Ja bih i dalje ostala pri svom stavu da su ishrana i sport koji vam prijaju bitni u odnosu 50:50, ali da budete svesni da ipak treba da se posebno pozabavite hranom i proverite šta je to što će vama pomoći da se osećate najbolje i fizički i psihički.

devojka skace u vis na plazi