zene u vojsci

Žene u uniformi – vojska

ŽENA I POSAO.

Da sam spomenula ova dva pojma zajedno pre više od pola veka, zvučalo bi možda i pomalo revolucionarno. Pritom bismo prvo pomislili na određene „ženske“ poslove – sekretarica, krojačica, učiteljica. Zahvaljujući dugoj, mukotrpnoj i tekućoj borbi za bolji i ravnopravniji položaj žena u društvu, danas imamo širok izbor profesija u kojima su žene ostvarene.

Svakako, i danas postoje određene profesije koje se i dalje smatraju „muškim“. Što zbog fizičke snage neophodne za obavljanje posla, što zbog većine u muškom kolektivu i određenih sposobnosti koje se pripisuju muškarcima – odlučnost, pregovaračke sposobnosti, ambicija. Jedna od sferi u kojima zaista ne viđamo puno žena jeste VOJSKA.

U čemu je onda problem prihvatiti vojsku kao posao za ženu?

U zavisnosti od države i njenog odnosa prema vojsci, žene se u manjoj ili većoj meri prijavljuju za služenje vojnog roka, ili pak opredeljuju za karijeru u vojsci. Prihvatili smo žene u mnogim izdanjima i ulogama, a da li ih prihvatamo i u uniformi?

Lično poznajem nekoliko žena koje su zaposlene u vojsci. Da li im nešto fali? Ne znam, sigurno, kao uostalom i svima nama. Da li imaju porodicu? Da, sve koje poznajem. Da li vode računa o sebi? Kao i svaka druga žena. U čemu je onda problem prihvatiti vojsku kao posao za ženu?

spomenik milunka savic

Stereotipi o ženama u vojsci

Navela bih neke tipične STEREOTIPE koje ljudi imaju o njima:

  • One su muškobanjaste.
  • Nemaju vremena za partnera ili decu.
  • Ako imaju partnera, on mora biti u vojsci.
  • Previše su stroge.
  • Ne umeju da se zabavljaju.
  • Posao im je na prvom mestu.

Prvo, neki od ovih stereotipa koji se tiču fizičkog izgleda ili karakternih crta su upravo to – pretpostavke koje svako od nas ima na osnovu utiska koji vojska odaje. Drugo, tvrdnje o njihovom stilu života se mogu odnositi i na bilo koju drugu profesiju kojoj je žena posvećena.

Ipak, situacija sa ženama je pomalo drugačija (i teža) zbog drugih očekivanih uloga koje su žene preuzele na sebe. U svakom slučaju, određena ISTINA postoji. Ona ne mora nužno da se odnosi na žene, već i na muškarce u vojsci:milunka savic sa ordenjem

  • DISCIPLINA – Vojska sama po sebi zahteva disciplinu, počevši od same strukture i hijerarhije, do tačno utvrđenih rasporeda. Žene koje se opredele za vojsku obično imaju dobro organizovan život i disciplinovane su u svim životnim segmentima.
  • POSAO = ŽIVOTNI POZIV. – Nezavisno od pola, teško je da možete da postanete vojnik a da to ne želite 100 % da radite. Mislim da, za razliku od nekih drugih poslova, ne možete da budete vojnik samo pola radnog vremena, a malo je verovatno i da ćete se za vojnički poziv odlučiti jer ne znate šta biste drugo radili.
  • PATRIOTIZAM I STROGOST. – Ne znam kada su ove dve reči počele da nužno asociraju jedna na drugu, ali jedno ne vodi u drugo. Patriotizam ili prosto rečeno, ljubav prema svojoj zemlji, istoriji i narodu, jeste nešto što i žene povuče ka ovom pozivu. Da li su one zbog toga krutih stavova? To ne zavisi od pojma patriotizma.
  • BEZ SLOBODE ORGANIZACIJE VREMENA. – Jedna negativna stvar, naročito u današnje vreme i za mlađe generacije, jeste što u vojsci nema mnogo prilagođavanja i slobode po pitanju izbora radnog vremena, odlaska na terene ili premeštaja. Jednoj ženi to može da ometa organizaciju porodičnog života i zahteva dodatnu dozu razumevanja od strane partnera, porodice i prijatelja.

Žene i oružje

Da li je čudno i neobično kada žena nosi uniformu i oružje? Možda malo, ali ono što je na strani žena jeste činjenica da su žene sposobne i za to. Sposobne da brane mene, vas, svoju zemlju. Spremne da slede svoj san i poziv. Spremne da budu drugačije i dokažu svoju HRABROST na još jedan način.